Kraven på yrkesförarkompetens infördes samtidigt i 30 EES länder, dvs. EU:s 27 medlemsstater samt Norge, Island och Liechtenstein.
Lagen omfattar förare som utför gods- eller persontransporter med C, CE, D eller DE med fordon på väg.
Lagen innebär bland annat krav på grundutbildning, som efter godkänt prov leder till ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning för att förnya beviset.
Kraven tillämpas sedan den 10 september 2008 för persontransporter med buss och från den 10 september 2009 för godstransporter med tung lastbil.
De som haft körkort med behörighet att köra lastbil före 10 september 2009 måste gå en utbildning på 35 timmar fördelat på 5 delkurser för att få yrkeskompetensbevis. De här kurserna måste vara klara innan 10 september 2016. Sedan måste yrkeskompetensbeviset förnyas vart 5 e år.
De som tagit sitt körkort efter 10 september 2009 måste gå de 5 delkurserna inom 5 år från det datum de tog sitt körkort för att få förnyat yrkeskompetensbevis.
För dig som kör eller tänker börja köra utrikestrafik bör veta att i vissa länder gäller redan nu att du måste ha ett yrkeskompetensbevis.
För dig som av någon anledning inte gör utbildningen kommer inte att få framföra lastbil yrkesmässigt efter 10 september 2016.
Syftet med delkursen är att deltagarna ska ha kunskap om kraftöverföringens egenskaper och kunna använda detta till att optimera bränsleförbrukningen. Vidare ska deltagaren känna till bromsars och hjälpbromsars tekninska egenskaper och funktioner för att behärska fordonet, minska slitaget och förebygga störningar.
Delkursens syfte är att uppdatera deltagarens kunskap om de regler och bestämmer som gäller för lastsäkring och rutiner vid lastning och lossning. Delkursen kan branschanpassas då lastsäkring/lossning skiljer sig mellan de olika transportslagen.
Syftet med delkursen är att uppdatera deltagarens kunskap om de lagar och bestämmelser som gäller för arbetstider samt kör- och vilotider inom och utanför Sverige.
Delkursens syfte är att upplysa deltagaren om vikten av god hälsa, bra kondition, bra kosthållning och att arbeta så ergonomiskt som möjligt.
Syftet med delkursen är att säkerställa kunskaperna om hur föraren kan utföra en transport på ett tryggt och säkert sätt och höja medvetenheten om risker i trafiken. Föraren ska kunna bedöma och agera i krissituationer.